Jdi na obsah Jdi na menu
 


14.10.2010 Janovice n/Úhlavou - Klenová - Loreta - Klatovy

14. 10. 2010

Pěší výlet z Janovic nad Úhlavou na Klenovou – Týnec až do Klatov

ve čtvrtek 14.10.2010   -   lístek na vlak zpáteční do Janovic nad Úhlavou.

Sejdeme se ve vlaku, který z Plzně odjíždí v 8,10 hod. a po vystoupení v Janovicích nad Úhlavou – dáme sváču a pak půjdeme po zelené 3,5 km na Klenovou – prohlédneme si hrad, zámek a park – pak půjdeme po cyklo č. 2035 směr Týnec až k osadě Rozpáralka 1,5 km a z ní přímo na Týnec 1 km. Z Týnce pak po žluté turistické značce ke zřícenině barokní kaple sv. Jana Nepomuckého asi 1,5 km, dál na Loretu a pak po červené do Lub 2,5 km. Z Lub pojedeme autobusem MHD do Klatov, kde posedíme.

Klenová  -  zřícenina významného středověkého hradu, k níž byl v 19. století přistavěn novogotický zámek. V druhé polovině 19. století vyrostl v nejbližším okolí komplex obytných a hospodářských budov (sýpka, vila, kaple sv. Felixe, statek). Na Klenové najdete historickou expozici z dějin hradu a zámku a několik výstav špičkového českého i zahraničního umění. Z hradu se nabízí jedinečné výhledy na centrální Šumavu.
Občerstvení návštěvníkům Klenové nabízí zámecká restaurace, nazvaná po nejvýznamnějším rodáku z Klenové, renesančním humanistovi Kryštofu Harantovi z Polžic a Bezdružic.

Týnec - se nachází 3 km od Klenové s několika pozoruhodnými památkami. Vévodí mu vrcholně barokní zámek, který byl v roce 2001 rozpoznán jako dílo italského architekta Giovanni Batisty Alliprandiho ze začátku 18. století. Po mnohaleté devastaci se zámek dnes nachází v soukromých rukou a byla započata jeho renovace na centrum současného umění. Kostel Nanebevzetí Panny Marie (14. století) s barokní věží je obklopen hřbitovem s rodinnou hrobkou Kolovratů a hrobem Vilmy Vrbové -Kotrbové. V těsné blízkosti hřbitova se nachází roubená chalupa, kde své dětství prožil spisovatel  Josef Hais-Týnecký  (1885 – 1964).
Loreta -  barokní myslivna a loretánská poutní kaple z r. 1710 s erby Kolovratů

Počasí slibují jasné se sluníčkem, ale jen 11 °C – krásné rozhledy do kraje - zastávky na doplnění energie budou, a tudíž nálada samozřejmě OK – již se těším jako vždy.....