Jdi na obsah Jdi na menu
 


20.7.2010 výlet na hrad Velhartice

20. 7. 2010

Výlet na hrad Velhartice

V úterý  20.7.2010pojedeme vlakem do Nemilkova – pak přejdeme na autobusovou zastávku a autobusem pojedeme do Velhartic. Tam prohlédneme hrad a okolí  – zpět pak půjdeme pěšky na nádraží do Nemilkova – mapu vezmu.  Tentokrát jsme si naplánovaly pohodový letní výlet na hrad Velhartice. V Nemilkově si dáme na nádraží trochu občerstvení než vyčkáme autobusu a pak ve Velharticích se budeme již jen kochat okolím a prohlídkou hradu a zámku. Zpět do Nemilkova na vlak půjdeme pěšky po červené a cyklo turistické na Makov 4,5 km a dál pak po žluté přes Dvůr Chrástov až na nádraží 1,7 km – tj. celkem asi 6,2 km chůze.

Předpokládám, že se počasí bude teplejší.... , všude plno kytek…., krásných rozhledů - zastávky na doplnění tekutin i energie - a tudíž nálada OK

   Hrad Velhartice :  Středověký gotický hrad z přelomu 13.a 14. stol., který založil český pán Bohumil z Budětic. Hrad patří k dispozičně ojedinělým dílům české hradní architektury a jeho dominanty tvoří zříceniny starého gotického paláce Rajského domu s protější věží Putnou. Obě části jsou propojeny mohutným kamenným mostem se čtyřmi lomenými oblouky. Roku 1627 byl k Rajskému domu připojen pozdně renesanční zámecký palác, který nese název  po svém staviteli Huertovo křídlo.

Zámek :   prohlídka zámku s tématickou expozicí o každodenních zálibách šlechtické rodiny v 16. a 17.stol. na venkovském šlechtickém sídle.