Jdi na obsah Jdi na menu
 


15.6.2011 výlet na Sušicko

Výlet do Sušice a výstup na rozhlednu Sedlo u Albrechtic

Pojedeme vlakem do Sušice – dopoledne tam máme víc jak hodinu času, proto navštívíme solnou jeskyni, kde před cestou budeme odpočívat a „meditovat“ od 11. do 12.hod.
Pak si dáme něco k jídlu a z Nábřeží odjedeme busem do zastávky Albrechtice.
A pak již pěšky mírně do kopce cca 2 km na rozhlednu Sedlo :


HISTORIE SEDLA
Již před třemi tisíci lety osídlili vrch Sedlo u Sušice Keltové, kteří zde, v nadmořské výšce 902 metrů, vybudovali prakticky nedobytné hradiště, jenž sloužilo jako trvalé sídlo kmenového náčelníka a jeho bojové družiny. V době nebezpečí využívali hradiště jako útočiště další členové kmene, žijící roztroušeně v malých osídleních podél řeky Otavy a jejích přítoků.

První novodobá stavba na Sedle byla vojenská pozorovatelna, postavená za druhé světové války. Sloužila vojenským účelům ještě v padesátých letech minulého století. Opuštěná hláska se stala oblíbeným turistickým cílem.
Vrchol Sedla, přes který vede turistická magistrála spojující Sušici s Javorníkem, vrch Svatobor s hradem Kašperk, a z něhož je jedinečný výhled na panorama Šumavy.


Až se pokocháme rozhledy ze Sedla půjdeme po červené turistické značce zpět do Sušice přes Záluží 4 km – dál 3 km na Žižkův vrch a pak z kopce do Sušice 1,5 km  za odměnu do ...?? Celkem chůze asi 10,5 km. Z Nábřeží nám odjíždí MHD v 17.29 hod.

Podle plánu nám to navazuje – a když vyjde počasí, co víc si přát ….