Jdi na obsah Jdi na menu
 


27.11.2011 Mokrosuky - Hory Matky Boží - Ztracenka

27. 11. 2011

Na Ztracenku tentokrát s chutí na kachničku 
v neděli  27.11.2011

Vlakem pojedeme do Mokrosuk - a pak pěšky po silnici cca 3 km na Hory Matky Boží, kde se konečně zastavíme v Muzeu – čas bude, neboť cesta je kratší. Je tam stálá expozice hornictví a další jiné zajímavosti. Dál pak půjdeme 3 km již naší známou cestou přes osadu Pozorka a zkratkou k Břetěticům do Hospůdky Ztracenka. Cestou, když bude sluníčko - překrásné rozhledy na Šumavu. Na Ztracence posedíme u krbu a vychutnáme si kachničku, na kterou jsme dostaly chuť na minulém setkání – „hodovat“ můžeme skoro až do 17 hodin … Zpět půjdeme po silnici do Mokrosuk přes Lešišov na nádraží. Celkem ujdeme asi 9 km – první naše občerstvení před cestou – tzv. „posilnění na dobrý krok“ bude v Mokrosukách na nádraží ???

p1030063.jpg

Muzeum Hory Matky Boží

 Hory Matky Boží   jsou malebné pošumavské městečko, které se v minulosti proslavilo těžbou stříbra. Privilegiem krále Ludvíka Jagellonského ze dne 12. listopadu 1522 byly Hory Matky Boží povýšeny na "královské horní město".
Stálá výstava, umístěná v bývalé škole, ilustruje nelehký život obyvatel městečka.
Po ukončení těžby stříbra se většina obyvatel začala věnovat řemeslné výrobě z důvodu nedostatku zemědělské půdy v katastru obce. Nejrozšířenější byla výroba obuvi, která přetrvala v družstevní formě až do roku 1996, ale existovalo zde ještě mnoho dalších řemesel. Například spřádání vlny a punčochářství, výroba obuvi, zhotovování dýmek, domácí výroba perleťových knoflíků, výroba krabiček pro sušickou sirkárnu, zhotovování nebozezů a jiné.

Za každého počasí na labužnický výlet na Šumavu na dobrou kachničku se zelím. Takto gurmánsky naše turistické putování po Šumavě letos zakončíme. A zveme i „chlapce“, kteří takovou pochoutkou nepohrdnou a za dobrou papkou i kousek cesty ujdou.

Sliny se nám sbíhají již dnes - jízdenky do Mokrosuk !!!