Jdi na obsah Jdi na menu
 


2.10.2012 z Lub nádraží přes Hejno, Křištín do Chlistova

2. 10. 2012

Do Chlistova 2.10.2012 na letošní výstavu dýní a jak se dělá Chodská keramika.

 p1030724.jpg

Jedna je tradiční Chodská, kterou zná každý a druhá je Chlistovská, podle místa původu.
Firma Ketty se zabývá výrobou a malováním keramiky. Ručně malovaná Chodská dekorační keramika - tradiční a známá, tak tzv. Chlístovská keramika. "Na hrnečkách zobrazujeme bylinky, které mohou vidět turisté na naší zahradě. To je keramika Chlístovská. Ta se hodí do chalup apod. Je to glazura dobře omyvatelná, každý kus je originál“ vysvětluje Květa Korečková. Paní Květa tu vyrábí nejen keramiku, ale také pěstuje bylinky. Krásná příroda šumavského předhůří je tu všude kolem. U dílny je navíc obrovská zahrada, a tak se tu při posezení můžete kochat šumavskými lesy. Na zahradě pěstuje různé bylinky, jak známých a typických pro Šumavu, tak i méně známých.
Za své výrobky firma obdržela regionální značku Šumava – Originální produkt.
Paní Květa též napsala knihu : „České Vánoce v kuchyni. Vzpomínky a recepty z Chodska a Pošumaví …“. Čtenářům přibližuje prožívání vánočního času v dobách minulých i současných v oblastech, které dobře zná. Převážnou část knihy tvoří ne příliš obvyklé, ale tradiční recepty vyzkoušené generacemi.

  Vystoupíme na zastávce ČD Luby u Klatov, kde se sejdeme s Bětkou – před cestou se tradičně občersvíme a pak vyrazíme po červené turistické značce směrem na Hejno – dál do Křištína – Střeziměř kde odbočíme a po cestě neznačené kolem Dobré Vody dojdeme do Chlistova ještě 2 km – celkem tedy 8,3 km „zdrávy dojdem“ a nezabloudíme…
Tam budeme očekáváni paní Květou Korečkovou, která nás provede její firmou, kde se budeme určitě kochat nejen výrobky, ale i vystavenými výpěstky… a určitě i něco nakoupíme… Prohlédneme její zahradu i letošní výstavu dýní, která nyní u ní probíhá celý týden. Kochat se můžeme až do odjezdu zpátečního busu z Chlistova.